Možda ste primjetili da Vaš pas ili mačka već neko vrijeme ima problema sa stolicom, bez obzira što ste promjenili hranu , dali sredstva protiv glista , obavili terapiju antibioticima…? Stolica je i dalje mekša, ponekad vodenasta sa ili bez primjesa krvi. Možda je razlog u nečem trećem?

Giardija je vrsta parazita,bičaša, koja živi u crijevu pasa, mačaka a može se naći i u čovjeka. U posljednje vrijeme o njoj se dosta govori. Najčešći put infekcije u životinja je preko izmeta, te kontaminirane hrane ili vode. Ljudi se također mogu inficirati preko kontaminirane vode i prljavih ruku /najčešće izmetom psa/.

Vlasnik najčešće primijeti da kućni ljubimci imaju učestale proljeve, nadutost, mogu povraćati i mogu biti manje aktivni. Međutim, životinje mogu biti nosioci parazita u crijevima bez vidljivih znakova bolesti.

Tu moram naglasiti da se taj parazit ne može iskorijeniti sa standardnim metodama dehelmintizacije koju veterinari redovito daju psima i mačkama, za Giardiju treba posebna terapija.

Invadirani psi i mačke u stolici izlučuju cistične forme parazita koje mogu u vodi ili vlažnoj okolini preživjeti i nekoliko mjeseci. Bolest se dokazuje pregledom stolice kod veterinara ili za to specijaliziranim ustanovama /Veterinarski institut ili fakultet/.

Dokazom cista u stolici, dokazujemo prisustvo parazita u crijevima i u tom slučaju je potrebno liječenje kod veterinara, tim više, što je ta bolest zoonoza /prenosi se sa životinje na čovjeka/.

Zato, u slučaju dužih proljeva u vaših kućnih ljubimaca ili proljeva koji se javljaju povremeno, svakako posjetite veterinara i konzultirajte se.

 

Giardija kod pasa

Pin It on Pinterest

Facebook - GoldiVet