Zubni kamenac je vrlo česta pojava kod mačaka i pasa. Hrana, bakterije i slina skupljaju se u ustima i lijepe se na površinu zuba formirajući plak. U mladih životinja je površina zubi glatka i na to se plak vrlo teško prihvaća , za razliku od starijih gdje je zubna površina neravna i plak se brzo prihvaća. Nakon toga dolazi do mineralizacije zubnog plaka i nastaje zubni kamenac. Kako se sve više plaka i kamenca nakuplja na zubima , dolazi do upale zubnog mesa /gingivitis/ i do upale potpornog tkiva koji drži zub u položaju / periodontitis/. Bez određenog tretmana može doći i do infekcije tj. upale zuba i on se počne klimati ili čak može i ispasti. Infekcija se može proširiti u druge dijelove tijela kao što su bubrezi ili srčani zalisci.

Ono što vlasnici prvo primijete i jave se svom veterinaru je neugodan zadah iz usta. Sve ostale znakove / gubitak apetita, crveno i otečeno zubno meso, krv u slini, žute nakupine uz liniju zubnog mesa/, vlasnici praktički ne vide.

Do nakupljanja kamenca u manjih pasmina pasa dolazi ponekad u najranijoj dobi. Hrana će lakše zaostajati na manjim zubićima, nego na većoj zubnoj površini u velikih pasmina.

Svi nabrojeni problemi mogu se spriječiti ili ukloniti čišćenjem zubnog kamenca ultrazvučnim aparatom.

Nažalost svi nabrojeni problemi sa zubima mogu ostati neprimijećeni mjesecima i godinama. Naša je preporuka redovna pretraga zubi i usne šupljine u vaših kućnih ljubimaca svake godine. Također bi bilo dobro prati zube već u mladih pasa i to raditi dalje cijeli život. To se radi sa mekom četkicom za zube i pastom koja je proizvedena specijalno za pse i mačke. Zamjena može biti i mješavina sode bikarbone i vode. Ne upotrebljavati ljudske zubne paste jer psi više gutaju sadržaj nego ga izbacuju iz usta, a to može izazvati probleme sa želucem.

Nakon čišćenja zubića postoje i specijalni gelovi koji usporavaju daljnji nastanak plaka. Razne žvakalice i specijalna hrana za njegu usne šupljine su također dobra opcija.

Čuvajte zube vašeg kućnog ljubimca kao što bi čuvali i vaše vlastite !!!!

Zubni kamenac

Pin It on Pinterest

Facebook - GoldiVet