U našu ordinaciju je došla iguana stara oko godinu dana. Slabije je jela, otežano uzimala hranu

Autor:  Dr. sc. Silvija Rakočević, dr. vet. med.

Zelena ili obična iguana veliki je gušter koja dolazi iz područja južne i centralne Amerike. Iguane su relativno mirni i staloženi kućni ljubimci, međutim svaka jedinka je individua za sebe i ima svoj karakter. Vaše ponašanje prema njoj će biti odraz njenog stava prema vama. Mogu narasti i do dva metra, pa se vlasnici moraju unaprijed pripremiti da njihov životni prostor mora biti dovoljno velik, dužine barem dvije dužine iguane, a visine tri dužine iguane. Oni se vole penjati po drveću i većinu vremena provode u krošnjama.

Bilo bi dobro u terarij staviti debele bambusove grane ili platformu za sunčanje i odmaranje. Temperatura u terariju mora varirati od 21 do 30 stupnjeva celzijusa. Obično postoji razlika između dnevne i noćne temperatura. Temperatura je važna za probavljanje hrane. Ako je preniska, hrana počinje trunuti u probavnom traktu što dovodi do neugodnog mirisa u terariju, a oslabljuje imunitet iguane, pa je ona neotporna na bolesti i infekcije. Vlagu postižemo svakodnevnim prskanjem terarija mlakom vodom. Svijetlo se može osigurati preko neonske svjetiljke, a sunčalište ćemo osigurati s posebnom reflektorskom UV žaruljom. Životni vijek im je od 10 do 15 godina.

Čak 80 posto prehrane iguane čine povrće i voće. Najčešće su to zelje, radič, rikula, brokula, repa, tikvica, mrkva, krastavac, banane, lubenice, dinje, papaja, mango, jabuke. Bilje se trga i reže na manje komade jer iguane ne mogu žvakati sirovo tvrdo povrće. Od ostalih namirnica mogu se davati tvrdo kuhana jaja. Iznimno, ali rijetko i u malim količinama mogu im se dati jednodnevni miševi, žohari i cvrčici. Voda mora biti stalno u terariju, a oni se vole i okupati u toj vodi. Vole vršiti nuždu u bazenu, pa se voda mora često mijenjati.


U našu ordinaciju je došla iguana stara oko godinu dana. Slabije je jela, otežano uzimala hranu. Vlasnik je primijetio da ima obostrane promjene u vidu oteklina na donjoj čeljusti. Donja čeljust je bila povećana u cijelosti i otečena. Vidjeli smo da se radi o kroničnoj bolesti koja nastaje zbog grešaka u uzgoju, držanju i prehrani životinje. Već smo gore naveli da su iguane osjetljive na manjak UVB svijetla, naročito u mlađoj dobi kada intenzivno rastu. Posebno u tom periodu, ali i tijekom cijelog života moramo redovito mijenjati UV lampe. Važno je obratiti pozornost i na suplementiranje hrane vitaminsko-mineralnim dodacima /Ca, P, Mg, te vitamin D3/.


Kod te bolesti promjene se mogu uočavati i na kralježnici, repu, distalnim dijelovima nogu – posebno na prstima. Bolest se može liječiti, ali takve životinje često zaostaju u rastu i moguće su trajne promjene na kostima. Vrlo često im životni vijek bude skraćen.


Objavljeno: Jutarnji list

Iguane su sjajni kućni ljubimci, no evo na što sve trebaju paziti vlasnici!
Tagged on:                     

Pin It on Pinterest

Facebook - GoldiVet