Rano otkrivanje bolesti zuba je od vitalnog značaja. Ako se ne liječe, promjene će napredovati , uzrokujući kroničnu bol, upalu, pa čak i ispadanje zuba. Nakon što su godine nakupljanja zubnog kamenca, plaka i bakterija uzrokovale infekciju, upalu i bolesne zube, vaš ljubimac je već iskusio dosta jaku, kroničnu bol koja mu utječe na kvalitetu života. No, životinje su stručnjaci u prikrivanju boli, pa bol može ostati neopažena duže vrijeme.

 
Umjesto toga, možda ćete primijetiti da je vaš ljubimac sve razdražljiviji te da ima smanjen apetit – promjene koje možete pripisati starijoj dobi vašeg ljubimca ili drugim čimbenicima. No, nakon pravilnog i temeljitog stomatološkog zahvata, mnogi vlasnici kućnih ljubimaca govore o tome, kako je njihov ljubimac živnuo i pomladio u svom ponašanju. Stoga bi preventivni stomatološki pregledi trebali biti dio sistematskog pregleda, barem jedanput godišnje.
Trenutno je veterinarska stomatologija u velikoj modernizaciji. Dani kada je veterinarski tehničar očistio vidljivi zubni kamenac i izvadio par klimavih zubi su prošli. Standardi prakse nalažu višu razinu oralne njege naših pacijenata, a vrlo bitan dio toga je rendgen čitavog zubala. Tome u prilog govori podatak da su nakon pregleda zubnih radiograma mačaka i pasa kod kojih su zubi golim okom izgledali sasvim zdravi, veterinari otkrili da su 27,8 posto pasa i 41,7 posto mačaka imali bolesne zube. A kod kućnih ljubimaca s vidljivim promjenama na zubima, veterinari su pronašli dodatna oboljenja zuba u 50 posto pasa i 53 posto mačaka.
 
Za cjeloviti pregled zuba, čišćenje kamenca i zubni rendgen, te sve zahvate na zubima, potrebno je životinju staviti u sedaciju ili potpunu anesteziju, ovisno o situaciji. Anestezija čini pregled zuba i liječenje sigurnijim i manje stresnim za vašeg ljubimca. Stavljanje vašeg ljubimca u anesteziju tijekom postupka omogućuje vašem veterinaru da postavi točniju dijagnozu i smanji vjerojatnost komplikacija.
 
Anestezija je mnogo sigurnija nego što mislite, a naravno da je prije zahvata uputno napraviti sistematski pregled vašeg ljubimca.
 
Nakon što se životinja sedira, najprije se vrši pregled usne šupljine, svih zuba, te čišćenje zubnog kamenca. Uklanjanje plaka i kamenca sa zuba ispod desni važno je, čak važnije od čišćenja vidljivog dijela zuba. Bakterije dospijevaju ispod desni, uzrokujući infekcije duboko u korijenu zuba i čeljusti koje se mogu širiti po cijelom tijelu i utjecati na druge organe, poput srca i bubrega i zglobova. Nakon toga, slijedi rendgen čitavog zubala i procjena da li je potrebno napraviti još koji stomatološki zahvat, primjerice, vađenje zuba.
Njega kod kuće bitan je dio brige o oralnom zdravlju vašeg ljubimca. Svakodnevno pranje zuba vaše mačke ili psa neće u potpunosti spriječiti skupljanje zubnog kamenca, ali će uvelike usporiti njegovo nakupljanje, te spriječiti potrebu za većim stomatološkim zahvatima u budućnosti. Iz iskustva znamo da je to kod nekih životinja nemoguća misija, ali ne treba nikada odustati.
 
Na kraju samo podsjećam da probava počinje u ustima, stoga se bolesti usne šupljine mogu reflektirati i na samu probavu te često biti glavni uzrok čitavog niza probavnih problema. 
Važnost oralne njege kod kućnih ljubimaca

Pin It on Pinterest

Facebook - GoldiVet