Prije točno godinu dana prvi puta smo u našoj ordinaciji primijenili liječenje pomoću matičnih stanica iz masnog tkiva pacijenta.

Kujica Luna, patuljasti njemački špic, sa samo godinu dana starosti, slomila je desni lakat. Nakon ortopedskog zahvata, zarastanje je bilo nešto usporeno. Odlučili smo ubrzati postupak primjenom matičnih stanica.

U sedaciji, izvađen je isječak masnog tkiva i poslan u Sloveniju na obradu. Nakon samo dva tjedna, dobili smo gotov pripravak bogat Luninim matičnim stanicama, koji smo aplicirali u lakat. Lakat je brzo zarastao, a Lunin oporavak je bio znatno ubrzan.

O važnosti masnog tkiva u regenerativnoj medicini najbolje govori  podatak, da jedan gram masnog tkiva ima i do 500 puta više pluripotentnih matičnih stanica od koštane srži. Matične stanice i periciti dobiveni iz masnog tkiva prema zadnjim spoznajama, imaju veliki potencijal u reparaciji hrskavice, regeneraciji kosti, liječenju artritisa, cijeljenju tetiva, a svoju najčešću primjenu u ortopediji nalaze u liječenju degenerativnih promjena velikih zglobova.

Dakle, primjena je dosta široka, a postupak nije traumatičan za pacijenta.

Tako smo se i sami osvjedočili o fantastičnom potencijalu koje ima uvođenje tzv.personalizirane medicine u našu struku.

Liječenje pomoću matičnih stanica iz masnog tkiva

Pin It on Pinterest

Facebook - GoldiVet