Autor:  Dr. sc. Silvija Rakočević, dr. vet. med.

Psi i mačke mogu patiti od iscrpljenosti zbog izlaganja vrućini, naročito oni psi koji izlaze izvan kuće ili mačke koje stalno žive na ulici.
Ali i mačke koje žive samo u kući, također mogu patiti od problema koje mogu donijeti sa sobom veće vrućine. Ako nemamo klimu, ne spuštamo rolete, ili ne navučemo tamne zastore, često kroz zatvoreni prozor ulaze sunčeve zrake koje imaju jaki intenzitet. Tada se u stanu u kojem su prozori zatvoreni i nezaštićeni, a nema protoka zraka, stvori vrlo visoka temperatura. Tada mačke često mogu pokazivati znakove izloženosti višoj temperaturi, leže, jedva se miču, brzo i plitko dišu, imaju raširene zjenice. Vlasnici panično zovu veterinara i kažu da maca izgleda kao da je mrtva ili kolabirala.

http://www.freeimages.com/photo/cat-2-1565759

Foto: Robin Hindle

Morali bi poduzeti neke mjere da do takvih stanja ne dođe. Osim rolete i zastora koji bi morali biti po mogućnosti spušteni, maca u stanu mora imati mjesta gdje se može sakriti od sunčevih zraka. Neke mačke piju puno manje vode kad je veća vrućina, što se zapravo kosi sa svakim pravilom. Neke ne žele piti vodu koja se stajanjem ugrijala. Tada možemo u vodu staviti i kocku leda. Voda bi morala biti uvijek svježa i na više mjesta u stanu.
Ako vlasnik primijeti da mačka ima problema zbog visoke temperature, može ju pokušati ohladiti s vlažnim i hladnim gazama ili ručnikom i time proći preko dlake cijelog tijela. To neka ne bude jako mokro, jer se neke mačke boje vode. Naravno da je to samo prva pomoć, ali ako dođe do takvih stana, najbolje je da potražite najbližeg veterinara.

Objavljeno: http://veterina.com.hr/objave/?p=430

I kućne mačke mogu doživjeti toplotni udar

Pin It on Pinterest

Facebook - GoldiVet