Autor:  Dr. sc. Silvija Rakočević, dr. vet. med.

Zbog svakodnevne mačje aktivnosti, svaka mačka ima manje količine zamršene dlake na svojoj koži. Takvi zamotuljci dlake se vremenom petljaju zajedno u sve veći čvor. On sadrži u sebi normalnu, mrtvu, oštećenu i otpalu dlaku. Upetljana dlaka u tom čvoru vrši pritisak na tanku kožu i može izazvati ulceracije, tj. ranice, krastice i crvenilo, a s time i bol. Životinja može biti potištena, slabije jede, učestalo se liže, a ponekad može biti i jako nemirna. U zapetljani korijen dlake koja je u čvoru nategnuta, ne dolazi dovoljno hrane i kisika i dolazi do odumiranja korijena i posljedičnog ispadanja dlake. Najčešća mjesta gdje se dlaka petlja su iza oba uha, između stražnjih nogu, na bedrima, ispod prednjih nogu, na trtici i obično ispod ogrlice.
Kada su čvorovi dlake manji, vlasnici mogu sami s različitim četkama i češljevima raspetljati čvor. Ako se odlučite na taj korak i upustite u borbu sa čvorovima, morate imati na umu nekoliko pravila:
Prvo morate odrediti gdje se čvorovi nalaze, zatim lagano češljati dlaku oko čvora i iščešljati svu otpalu i mrtvu dlaku.
Tada probati sa češljem koji je sličan grabljicama izgrabljati čvor, počevši od nekog kraja i polako odizati čvor od kože i sve dublje i dublje ulaziti u čvor.
Nikada vući čvor snagom ruku i na silu, jer se može dogoditi da pukne koža.
U slučaju da je mačka jako zapetljana i vi ništa sami ne možete učiniti, svakako potražite svog veterinara. On će životinju sedirati, tj. uspavati sredstvom koji nije anestezija. Mački bilo koji tretman tada neće biti stresan i bolan. Uz prisustvo veterinara će profesionalni životinjski frizer svojim iskustvom skinuti sve čvorove, bilo škarama, bilo mašinom za šišanje. Nekada životinja može imati cijelo tijelo u čvorovima, pa se dlaka mora kompletno ošišati do 3-5 cm iznad kože. Kada je sve gotovo, veterinar će probuditi životinju sredstvom za buđenje i ona već nakon 3 do 5 minuta normalno hoda.

Foto: Gerla Brakkee

Svi znamo koliko neke mačke ne vole češljanje i to vlasnicima zadaje velike muke, dok druge to vole. Nekada za češljanje trebamo pomoć još jedne ili dvije osobe, ponekad debele rukavice da se obranimo od grebanja i ugriza. Morali bi imati na umu da svakodnevnim češljanjem, ponekad i par puta dnevno, sprječavamo nastanak čvorova. Kratkodlake mačke možemo češljati 2 do 3 puta tjedno jer one nisu sklone stvaranju čvorova u tolikoj mjeri.
I kod češljanja moramo imati na umu nekoliko činjenica:
1. dužina dlake vaše mačke,
2. sposobnost mačke da se sama uređuje,
3. količina dlake koju mačka odbacuje /linjanje/,
4. koliko vaša mačka voli češljanje.
Mačke koje su deblje ili su bolesne imaju smanjenu sposobnost uređivanja, tj. čišćenja dlake, kao i starije mace s bolestima kostiju i zglobova. Takve mace moraju vlasnici češće uređivati.
Mačke ne odbacuju istu količinu dlake svake godine. Ako se manje linjaju, trebaju i rjeđe češljanje i obrnuto, ako dlaka pada u većim pramenovima, kao npr. ove godine, treba češće uređivanje. Linjanje obično ovisi o temperaturi i vlazi. Ove je godine zima bila vrlo blaga, pa se životinje jako linjaju kroz cijelu godinu. U svakom slučaju želim vam uspjeh!!!

Objavljeno: http://veterina.com.hr/objave/?p=432

I mačkama su ponekad potrebni frizeri!

Pin It on Pinterest

Facebook - GoldiVet