«Doktore, moj pas se ne prestaje češati !»- to je najčešća rečenica koja se čuje u veterinarskoj ambulanti, najčešće u proljeće,ljeto i jesen.

Ima mnogo razloga češanja u pasa. Najbolje je da se ustanovi pravi razlog i primijeni pravilna terapija. Najprije moramo ustanoviti da li su možda neki vanjski kožni paraziti uzrok svrbeža /npr buhe, uši ili krpelji/. Oni se i vide na koži. Neke parazite koji žive u koži /npr. demodex/, dokazati ćemo mikroskopskom pretragom strugotina kože. Ako su uzrok češanja vanjski paraziti , pas će dobro odgovoriti na terapiju koju daje veterinar, ali moramo imati na umu da se moramo rješiti i parazita iz okoline u kojoj pas živi /npr. buhe/.

Bakterijske i gljivične upale kože su još jedan uzrok češanja, ali one su obično sekundarne prirode, a primarni uzroci su ili kožni paraziti, loša prehrana, alergijske bolesti kože, hormonalne poremetnje itd.

Vlasnik obično primjeti na koži psa crvenilo, krastice, a česti znak je i gubitak dlake na nekim mjestima na tijelu, obično na glavi, na stražnjim nogama , oko repa. Najbolje da se u tim slučajevima uzme bris kože za bakteriološku pretragu i da se liječenje obavlja prema nalazu te pretrage.

Najčešći razlozi bolesti kože, a s time i jako češanje su ALERGIJE.

Alergija na hranu: pas može biti alergičan na neke komponente iz hrane, a to se odražava svrbežom kože. Najčešći alergeni su govedina, piletina, mliječni proizvodi, gluten iz žitarica itd.Osim svrbeža na koži, neki psi mogu imati i znakove bolesti probavnog trakta (proljevi, krvava stolica,povraćanje). Terapija se provodi postupnom eliminacijom pojedinih sastojaka hrane, kako bi se utvrdilo na što je pas alergičan. Danas postoje komercijalne hipoalergene hrane koje se obavezno daju kod životinja koje imaju tu vrstu alergije.

 

Kontaktna alergija: životinja postaje osjetljiva na neke stvari s kojima dolazi u kontakt (npr. prostirka, trava, posuda za hranu ili vodu …). Najčešće promjene koje se vide su na koži nogu , trbuha ili brade. Najbolja terapija je eliminacija stvari koje su potencijalni alergeni .

 

Atopije: alergija na alergene koji ulaze u organizam udisajem, a izazivaju promjene na koži. U te „udisajne“ alergene spadaju: pelud cvijeća, trava, kućna prašina, plijesni, grinje itd.

Neke pasmine pasa kao npr.west highland white terijeri, shar-pei, zlatni retriveri…su naročito podložni toj vrsti alergije.Simptomi se javljaju na koži, pojavom crvenila, krastica, prištića, pas se jako češe, najčešće po njušci i oko očiju, može lizati šape. Promjene mogu biti izražene i na cijelom trbuhu. Uz to se obično javljaju i upale obje uške sa tipičnim promenama na koži uške koje zovemo «narančina kora» , a unutrašnjost uha obično nije zahvaćena. Uške su zadebljale, crvene , bolne i jako svrbe. Zvukovodi mogu biti suženi zbog hipertrofije kože /zadebljanja/. Što učiniti kod atopije? Najbolje je pokušati odrediti o kojoj vrsti alergena se radi. To je ponekada vrlo teško , a ako i ustanovimo uzrok vrlo teško ćemo psa ukloniti iz područja u kojem on obitava. U težim slučajevima davati ćemo protuupalne lijekove, koji će smiriti upalu i svrbež. Antihistaminici koji se primjenjuju kod ljudi ,na žalost, često nemaju u pasa jači djelotvorni učinak. Preporuka je davanje hrane obogaćene esencijalnim masnim kiselinama (omega 3 i 6) i H vitaminom. Ponekad mogu pomoći i blagi medicinski šamponi koji će smanjiti upalu i svrbež.

Danas se testovima na alergiju iz krvi može odrediti veći broj alergena , a nakon toga može veterinar preporučiti desenzibilizaciju. To je postupak kojim se pod kožu pasa ili mačaka ubrizgavaju određene količine alergena na koji je životinja alergična i nakon nekog vremena ona više ne bi morala reagirati na taj alergen, ili bi reakcija bila puno slabija.

Bez obzira na uzrok alergije uputno je psa ili mačku svaki mjesec zaštititi od vanjskih parazita (slina buhe je najjači i najčešći alergen) te početi davati hipoalegenu hranu. Na te dvije stvari jedino možemo ujecati i tako smanjiti pojavnost alergije, s obzirom da životinju ne možemo izolirati i z okoliša(pelud,prašina…)

U svakom slučaju, čim vlasnik primjeti da se njihov ljubimac češe, potrebno je posjetiti veterinara, kako bi se što prije krenulo sa otkrivanjem uzroka i terapijom. Duže čekanje može samo pogoršati stanje kože pa će u tom slučaju i liječenje biti puno duže.

Doktore, moj pas se češe!

Pin It on Pinterest

Facebook - GoldiVet