S obzirom da je Veterinarska ambulanta Goldi uvijek pratila svjetske trendove u dijagnostici i liječenju, odlučili smo našim pacijentima omogućiti i uslugu akupunkture, čija je primjena u svijetu u posljednje vrijeme u sve većem porastu.

 

 

Akupunktura je dio tradicionalne kineske medicine, a služi se tankim iglicama koje se ubadaju u akupunkturne točke kako bi se vratio narušeni balans organizma.

Akupunkturne točke se nalaze na meridijanima tijela i ima ih više od 365. Najnovija istraživanja koja se bave dokazivanjem učinka akupunkture kažu da se meridijani najčešće nalaze iznad dugačkih živaca, a akupunkturne točke imaju manji električni otpor i veću provodljivost.

Životinje i ljudi imaju vrlo sličan raspored točaka pa se točke koje će se koristiti prilikom terapije biraju po istim principima. Tradicionalnom terapijom mogu se liječiti sisavci, ali i reptili i ptice, no najčešći pacijenti su psi, mačke, kunići i konji.

KAKO IZGLED JEDAN TRETMAN AKUPUNKTUROM? 

Prije određivanja terapije, bitno je napraviti kvalitetnu dijagnostiku, koja uključuje pregled jezika, tjelesne temperature te temperature po regijama ,te pulsnu dijagnostiku. Tada se uzima anamneza od vlasnika koja uključuje neke naizgled neobične podatke, poput karaktera životinje, gdje voli ležati, da li preferira hladna ili topla mjesta za ležanje, voli li masažu i slično.

Nakon takvog pregleda, postavlja se dijagnoza prema tradicionalnoj kineskoj medicini, koja ukazuje gdje je disbalans u organizmu, a predviđa i neka stanja i bolesti i prije nego što se pojave simptomi. Stoga je akupunktura i dobar način prevencije.

Nakon postavljene dijagnoze, terapija počinje ubadanjem tankih iglica u određene akupunkturne točke. Mada zvuči bolno, tretman nije previše neugodan, te se ljubimci obično nakon prvih par tretmana potpuno opuste i rado dolaze na tretmane. Prva tri tretmana su obično u kraćim vremenskim razmacima, svakih par dana, a ostali su obično jednom tjedno ili jednom u par tjedana.

Ukoliko je potrebno, osim tretmana tzv. suhim iglicama, može se koristiti i elektroakupunktura, terapija moksom, terapija hranom, biljnim lijekovima te tui na masaža.

Najčešće se akupunkturom liječe kronične bolesti, u slučajevima kada zapadna medicina nema većeg uspjeha, no može se koristiti i kod raznih akutnih stanja, najčešće bolova kralježnice i lokomotornog sustava, kao i preventivno – kada se na pregledu uoči disbalans i prije pojave samih simptoma bolesti.

Akupunktura danas više ne spada u alternativnu medicinu. Priznata je kao metoda dijagnostike i liječenja od Svjetske zdravstvene organizacije, te se stoga sve više primjenjuje i u veterinarskoj medicini.

To se poklapa sa rastom trenda holističkog ,znači cjelovitog, pristupa pacijentu , gdje se bolest sagledava u širem kontekstu, organizam se gleda u cijelosti, zajedno sa psihičkim aspektom bolesti. 

Iako je pristup pacijentu kod tradicionalne kineske medicine drugačiji od zapadne, one se mogu vrlo dobro kombinirati, pri čemu se uzima najbolje od svake metode. Time smo veterinarsku uslugu doveli na jedan novi, viši nivo, s ciljem što bržeg ozdravljenja ljubimca.

Kod nas u Goldiju akupunkturu na kućnim ljubimcima radi naša veterinarka i certificirana akupunkturistica, dr.Dijana Divjak, koja se obrazovala na „Chi institutu“ u Kini i Indoneziji. 

Slobodno nas kontaktirajte i omogućite Vašem ljubimcu prirodan pristup liječenju!

Akupunktura

Pin It on Pinterest

Facebook - GoldiVet